Med musiken kan du säga en hel del om en viss person eller en viss känsla, musiken är kort förklarat ett eget språk. Men samtidigt kan det vara väldigt svårt att hitta rätt musik när det handlar om situationer som begravningar. När en närstående går bort väljer många att spela musik som de är säkra på att personen tyckte bra om. Andra personer väljer låtar som, på ett fint sätt, säger farväl eller musik som kanske beskriver livet personen hade. När du väljer musik till en begravning är det viktigt att du väljer rätt, den måste förmedla rätt känsla eller ord.

Du som anhörig kommer få chansen att välja musiken som spelas, samt eventuella psalmer som läses upp, både på kyrkliga begravningar och borgerliga. När det gäller kyrkliga begravningar finns det många gånger ett antal psalmer som alltid tas med. Du som anhörig kan dock välja fler om så önskas, men du måste då prata med prästen och se att hen är okej med det.

Det du bör vara medveten om ifall begravningen är kyrklig är att Svenska Kyrkan inte tillåter att du spelar streamad musik eller nedladdad musik, till exempel från iTunes och liknande. Det ska istället vara musik som spelas från en kyrkomusiker, en solist eller via en original CD-skiva. Det här behöver du dock inte tänka på ifall det är en borgerlig begravning.

När du har svårt att välja

Ibland kan det kännas jobbigt eller nästan helt omöjligt att välja rätt sorts musik till begravningen. Då kan du faktiskt få hjälp av begravningsbyrån eller kyrkan. De har ofta flera bra val, ofta klassiska musikstycken som ofta används vid begravningar, men även mer unika alternativ.

Related Posts