Disco, dansband och danshall

Disco var som populärast under 70-talet. Det var utsvängda byxor och glitter som gällde. Exempel på kända artister inom genren är The Bee Gees, ABBA och Donna Summer. Disco musiken består bland annat av sång kompat med trummor, bas, gitarr och syntar. Ett stabilt hi hat-komp tillsammans med en öppen hi hat på det så kallade baktaktsslaget tillsammans med en funktig bas är rätt typiskt för discon.

Det var först när genren kom till USA som den började växa i popularitet. Genren utvecklades och när vi idag pratar om disco kan det betyda en typ av dansfest och inte endast en musikgenre.

Dansband

Dansband är oftast en svensk musik som spelas för att dansa bugg och foxtrot till. Musiken består vanligtvis av keyboard, trummor, bas, gitarr och förr i tiden var det även vanligt med saxofon. Vikingarna är ett av de mer välkända svenska dansbanden, men det finns även andra kända artister som Kikki Danielsson och Lotta Engberg.

Dancehall

Dancehall är en typ av populärmusik från Jamaica som utvecklades ut reggaegenren. Genren har ett sound som går att beskriva som elektroniskt och dansvänligt medan gunget i musiken påminner om hur reggaemusiken låter. Det är heller inte ovanligt att man toaster vilket är en rappstil från Jamaica.

Dancehall är en sorts dansmusik och en av de mer välkända artisterna inom genren är Lady Saw. Det kan också vara svårt att hitta låtar som inte innehåller fula ord. Samtidigt är det inte alltid lätt att förstå vad som sjungs med tanke på att det ofta är en ovanlig dialekt som används.

Related Posts